ПРЕЗЕМАЊЕ СЛЕДЕН ЧЕКОР: ОСТАНЕТЕ МОБИЛНИ СО ЗДРАВИ ЗГЛОБОВИ И КОСКИ | PEPTAN®, COLARTIX®

ПРЕЗЕМАЊЕ СЛЕДЕН ЧЕКОР: ОСТАНЕТЕ МОБИЛНИ СО ЗДРАВИ ЗГЛОБОВИ И КОСКИ | PEPTAN®, COLARTIX®

 

Денес, сѐ повеќе луѓе сакаат да ја задржат својата мобилност подолго време. Во оваа статија подетално ќе разгледаме што е мобилност, ќе се осврнеме на важноста на здравјето на зглобовите и коските и како дополнувањето на колагенски пептид може да игра улога.

 

Зошто здравјето на зглобовите и коските е толку важно за мобилноста?

Иако сите знаеме дека мобилноста е поврзана со движењето, што точно е тоа? Мобилноста објаснува како можеме да ги движиме нашите тела. Трчање, готвење, шетање со кучето, па дури и читање книга: сите работи што сакаме да ги правиме бараат од нашето тело да се движи, да се наведнува и – до одреден степен – да биде флексибилно. 

Структурите во нашите тела кои им овозможуваат на нашите мускули да се движат се нашите зглобови и коски. Голем број фактори можат негативно да влијаат на нашите зглобови и коски, што ја отежнува мобилноста. На пример, процесот на стареење може да доведе до послаби коски и помалку флексибилни зглобови. Долготрајното и интензивно вежбање може да ги оштети и нашите зглобови. 

Трендот кон дополнување на мобилноста

Поради ова многу луѓе се свртуваат кон додатоците за мобилност, за да ги поддржат своите тела и да им помогнат да останат активни подолго време. Меѓу нив најчести се:

– професионалните спортисти и спортисти аматери чии зглобови се под стрес поради редовните вежби и сесии со висок интензитет;

– популацијата со прекумерна тежина, бидејќи нивните зглобови се соочуваат со дополнително оптоварување во секојдневниот живот;

– постарите луѓе, бидејќи коските и зглобовите стануваат послаби во текот на процесот на стареење, што доведува до болни и нарушувачки проблеми со подвижноста. 

Темелно загревање

ЗГЛОБОВИ, ДВИЖЕЊА НА ТЕЛОТО И ДОПОЛНУВАЊЕ 

Зошто зглобовите и коските се клучни за мобилноста? Каква улога игра колагенот? Во следниот дел од овој напис, истражуваме како зглобовите и коските ни дозволуваат да се движиме, пред да ги испитаме придобивките од колагенот врз телото. 

Неколку факти за зглобовите

Суштински, за речиси секое движење што го правиме, зглобовите се клучни структури во телото. Тие се состојат од најмалку два подвижни дела. Онаму каде што се спојуваат, коските се покриени со хијалинска ‘рскавица. Оваа ‘рскавица ги штити нашите коски така што спречува да се тријат една на друга, а со тоа го минимизира влијанието. Помеѓу тие структури, синовијалната течност обезбедува сè да работи непречено, како масло за подмачкување на велосипед или во автомобил. 

Дали знаевте дека колагенот е главна компонента на зглобовите? Природниот колаген во нашите тела врши клучна функција: тој е одговорен за нашата сила и флексибилност. Со текот на времето, нивото на колаген и квалитетот на нашето тело се намалуваат, бидејќи рамнотежата помеѓу синтезата и распаѓањето на ‘рскавицата се нарушува. Ова може да доведе до оток, болка, вкочанетост, триење на коските и проблеми со мобилноста. 

Како колагенот може да го одржи здравјето на зглобовите?

Дополнувањето на колаген е еден од начините за ублажување на природната загуба на колаген. Придобивките за нашите зглобови од хидролизираниот колаген, исто така познат и како колагенски пептид, се прикажани низ низа клинички студии. На пример, во шестмесечна рандомизирана, плацебо-контролирана, двојно слепа клиничка студија од 2014 година, на неколку постари жени со благи тегоби во зглобовите им беа понудени 8 грама дневно Peptan® колагенски пептиди. Резултатите од студијата укажаа на намалување на болките во зглобовите и подобрување на подвижноста и функцијата на зглобовите. Поконкретно, податоците покажаа дека суплементацијата доведе до: 

22 % подобрување на функционалноста на зглобовите

32 % намалување на непријатноста во зглобовите

44 % повеќе флексибилност 

Друга студија од 2022 година опфати повеќе од 200 различни учесници од двата пола, различна возраст и кои се занимаваат со разни видови активности, вклучително градинари и маратонци. Секој од учесниците земал или по еден грам Colartix колагенска матрица на ‘рскавицата или плацебо секој ден. Потоа ги измериле пријавените промени во болките во зглобовите по вежбање во текот на 12 недели. Резултатите покажаа постојано намалување на непријатноста во зглобовите кај оние кои земаа додаток Colartix, додека плацебо-групата остана константна со текот на времето.

назад кон врвот